Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση

Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Αιμοκάθαρση
Αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση είναι μια ιατρική θεραπεία για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που περιλαμβάνει τη χρήση ενός μηχανήματος για το φιλτράρισμα του αίματος εκτός του σώματος. Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα του ασθενούς περνάει από ένα ειδικό φίλτρο στο μηχάνημα, το οποίο απομακρύνει τα απόβλητα και τα περιττά υγρά, προτού επιστρέψει το καθαρισμένο αίμα πίσω στο σώμα.

Σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης σε μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια. Κανονικά, οι νεφροί εργάζονται για να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τα απόβλητα και την περίσσεια αλατιού και νερού. Η νεφρική ανεπάρκεια, που ονομάζεται επίσης "νεφρική νόσος τελικού σταδίου", είναι όταν τα νεφρά σταματούν να λειτουργούν εντελώς.

Με την αιμοκάθαρση, ένα μηχάνημα αναλαμβάνει τη δουλειά των νεφρών. Το αίμα αντλείται από το σώμα, φιλτράρεται μέσω ενός μηχανήματος αιμοκάθαρσης και στη συνέχεια επιστρέφει στο σώμα.

Πόσο συχνά θα κάνω αιμοκάθαρση και πόσο διαρκεί;

Θα κάνετε αιμοκάθαρση συνήθως 3 φορές την εβδομάδα. Κάθε θεραπεία διαρκεί συνήθως 3 έως 5 ώρες. Ο Νεφρολόγος σας θα αποφασίσει τη δόση της κάθαρσης που χρειάζεστε ώστε να είστε καλά.

Πότε θα ξεκινήσω την αιμοκάθαρση;

Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε τον κατάλληλο χρόνο για να ξεκινήσετε την αιμοκάθαρση. Θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας, τα συμπτώματά σας και τη γενική σας υγεία. Ο Νεφρολόγος σας θα κάνει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.

Πριν ξεκινήσετε την αιμοκάθαρση, θα χρειαστεί να προετοιμάσετε το σώμα σας. Ο γιατρός σας θα δημιουργήσει μια "αγγειακή πρόσβαση", η οποία είναι ένας τρόπος για να φεύγει το αίμα και να επιστρέφει στο σώμα σας. Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι αγγειακής πρόσβασης:

  • Αρτηρικοφλεβική αναστόμωση (φίστουλα)- Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πρόσβασης.

  • Αρτηριοφλεβικό μόσχευμα.

  • Κεντρικός φλεβικός καθετήρας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Εξαρτάται από την πρόσβασή σας. Εάν έχετε φίστουλα ή μόσχευμα, ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα τοποθετήσει 2 βελόνες στην πρόσβασή σας. Εάν έχετε κεντρικό φλεβικό καθετήρα, θα συνδέσουν το σωλήνα του καθετήρα με σωλήνες από το μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, το αίμα εξέρχεται από το σώμα σας μέσω της αγγειακής πρόσβασης. Το αίμα διέρχεται και φιλτράρεται από το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Στη συνέχεια, το αίμα επιστρέφει στο σώμα σας.

Ποια προβλήματα μπορεί να συμβούν με την αιμοκάθαρση;

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα με την πρόσβασή τους. Μια πρόσβαση μπορεί να μολυνθεί, ή να σταματήσει να λειτουργεί.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των θεραπειών αιμοκάθαρσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζαλάδας

  • Προβλήματα στην αναπνοή

  • Κράμπες στην κοιλιά ή στους μυς

  • Ναυτία ή εμετός

Ενημερώστε το γιατρό ή το νοσηλευτή σας εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Πολλά από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;

Ναι. Εάν κάνετε αιμοκάθαρση σε τακτική βάση, θα πρέπει:

  • Να φροντίζετε τη φίστουλα ή το μόσχευμά σας, αν έχετε - Να πλένετε τη φίστουλα ή το μόσχευμά σας με σαπούνι και ζεστό νερό κάθε μέρα και πριν από κάθε θεραπεία αιμοκάθαρσης. Μην ξύνετε ή σκαλίζετε την περιοχή. Μην αφήνετε κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτό το χέρι για να πάρει αίμα ή να μετρήσει την αρτηριακή πίεση.

  • Ελέγχετε τη φίστουλα ή το μόσχευμα κάθε μέρα, αν έχετε - Όταν η φίστουλα ή το μόσχευμα λειτουργεί κανονικά και το αίμα ρέει μέσα από αυτό, μπορείτε να αισθανθείτε μια δόνηση πάνω από την περιοχή. Ενημερώστε το γιατρό ή το νοσηλευτή σας εάν δεν αισθάνεστε δόνηση.

  • Διατηρείτε τον καθετήρα σας προστατευμένο, αν έχετε - Αυτό είναι σημαντικό για να βοηθήσετε στην πρόληψη της μόλυνσης. Ο νοσηλευτής θα καλύψει τον καθετήρα σας με έναν επίδεσμο και θα τον αλλάζει σε κάθε συνεδρία αιμοκάθαρσης. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ή να αλλάξετε τους επιδέσμους σας στο σπίτι.

  • Εάν έχετε έναν διαφανή αδιάβροχο επίδεσμο που κολλάει στο δέρμα γύρω από το σημείο του καθετήρα σας, μπορείτε να κάνετε ντους ή μπάνιο με αυτόν. Αλλά μην βάζετε την περιοχή κάτω από το νερό. Εάν έχετε επίδεσμο από γάζα που δεν είναι αδιάβροχος, μην τον βρέξετε καθόλου.

  • Ζυγίζεστε κάθε μέρα - Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν, το υγρό συγκεντρώνεται στο σώμα σας. Συζητήστε με τον Νεφρολόγο σας εάν παίρνετε περισσότερο βάρος από το συνηθισμένο μεταξύ των θεραπειών αιμοκάθαρσης.

  • Ακολουθήστε ειδική δίαιτα - Θα χρειαστεί να περιορίσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε αν δεν έχετε δικά σας ούρα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε τροφές με πολύ αλάτι, κάλιο και φώσφορο. Αυτά είναι μέταλλα που μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα σας εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά.

Μπορώ να ταξιδέψω αν κάνω αιμοκάθαρση;

Πιθανώς. Εάν κάνετε αιμοκάθαρση σε κέντρο, θα πρέπει να βρείτε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης στον τόπο που θέλετε να επισκεφθείτε.

Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης