Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Σπειραματονεφρίτιδα (Σπειραματική νόσος)

Σπειραματονεφρίτιδα (Σπειραματική νόσος)

Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Αρτηριακή Υπέρταση
Αρτηριακή Υπέρταση

Η σπειραματική νόσος (σπειραματονεφρίτιδα) είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, γνωστά ως σπειράματα. Αυτές οι δομές είναι υπεύθυνες για το φιλτράρισμα των αποβλήτων και των περιττών υγρών από το αίμα και την αποβολή τους από το σώμα ως ούρα. Όταν τα σπειράματα υποστούν βλάβη ή φλεγμονή, μπορεί να μην λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως πρωτεϊνουρία (υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα), αιματουρία (αίμα στα ούρα) και μειωμένη παραγωγή ούρων.

Τι είναι η σπειραματική νόσος;

Η σπειραματική νόσος είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα νεφρά. Οι νεφροί είναι όργανα του ουροποιητικού συστήματος που παράγουν ούρα. Κάθε νεφρός αποτελείται από 2 μέρη:

  • Ένα μέρος που φιλτράρει το αίμα και απομακρύνει τα απόβλητα και την περίσσεια αλατιού και νερού.

  • Ένα μέρος που συλλέγει τα ούρα.

Στη σπειραματική νόσο, το μέρος του νεφρού που φιλτράρει το αίμα δεν λειτουργεί κανονικά. Ως αποτέλεσμα, ουσίες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στα ούρα, όπως αίμα και πρωτεΐνες, μπορούν να εισέλθουν στα ούρα.

Η σπειραματική νόσος μπορεί να συμβεί γρήγορα ή αργά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπειραματικής νόσου και κάθε τύπος έχει διαφορετικές αιτίες.

Μερικές φορές, η σπειραματική νόσος προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη, δηλαδή όταν τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν. Μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια νεφρική νόσο, όταν δηλαδή τα νεφρά σταματούν σιγά-σιγά να λειτουργούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπειραματικής νόσου;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της σπειραματικής νόσου που έχετε και από το τι την προκαλεί. Ορισμένοι άνθρωποι με σπειραματική νόσο δεν έχουν συμπτώματα. Ανακαλύπτουν ότι την έχουν όταν ο γιατρός τους κάνει μια εξέταση ούρων για άλλο λόγο.


Όταν η σπειραματική νόσος προκαλεί συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αφρώδη ούρα

  • Πρήξιμο των χεριών, του προσώπου, των ποδιών ή της κοιλιάς

  • Αίσθημα κόπωσης

  • Ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο

Υπάρχει εξέταση για τη σπειραματική νόσο;

Ναι. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για σπειραματική νόσο κάνοντας εξετάσεις αίματος και ούρων. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν τα ούρα σας έχουν αίμα ή πρωτεΐνες και πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.
Ο γιατρός σας πιθανόν να κάνει και άλλες εξετάσεις για να διαπιστώσει ποιον τύπο σπειραματικής νόσου έχετε. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν σπειραματική νόσο

  • Υπερηχογράφημα των νεφρών σας - Το υπερηχογράφημα είναι μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των νεφρών.

  • Βιοψία νεφρού - Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός θα τοποθετήσει μια λεπτή βελόνα στην πλάτη σας και στο νεφρό σας. Θα αφαιρέσει ένα μικροσκοπικό δείγμα ιστού από το νεφρό. Στη συνέχεια, ένας άλλος γιατρός θα εξετάσει το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η σπειραματική νόσος;

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματά σας, από το τι προκαλεί τη σπειραματική σας νόσο και από το πόσο γρήγορα συνέβη.

Τα άτομα με ήπια σπειραματική νόσο μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Αλλά ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων για να παρακολουθεί την κατάστασή τους με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένοι τύποι σπειραματικής νόσου υποχωρούν από μόνοι τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν σπειραματική νόσο αφού έχουν μια λοίμωξη σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός τους. Αυτός ο τύπος σπειραματικής νόσου συνήθως υποχωρεί μετά τη θεραπεία της λοίμωξης.

Όταν η σπειραματική νόσος χρειάζεται θεραπεία, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα που ονομάζονται στεροειδή (κορτιζόνη) - Τα στεροειδή φάρμακα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στα νεφρά. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι σε μορφή χαπιών ή να μπαίνουν σε μια φλέβα μέσω ενός λεπτού σωλήνα (ενδοφλέβια).

  • Ισχυρά φάρμακα που "απενεργοποιούν" εν μέρει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η κυκλοφωσφαμίδη ή η αζαθειοπρίνη - Αυτά τα φάρμακα (που ονομάζονται επίσης "ανοσοκατασταλτικά φάρμακα") μπορούν να ληφθούν μαζί με τα στεροειδή φάρμακα.

  • Φάρμακα που ονομάζονται "διουρητικά" και κάνουν τους ανθρώπους να ουρούν πολύ.

  • Πλασμαφαίρεση - Για τη θεραπεία αυτή, ένα μηχάνημα αντλεί αίμα από το σώμα σας και φιλτράρει τις ουσίες που βλάπτουν τα νεφρά σας. Στη συνέχεια, το μηχάνημα επιστρέφει το αίμα στο σώμα σας.

Τα άτομα των οποίων τα νεφρά έχουν σταματήσει να λειτουργούν μπορεί να χρειαστούν μια άλλη θεραπεία που ονομάζεται "θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας" η οποία περιλαμβάνει τις παρακάτω επιλογές:

  • Αιμοκάθαρση - Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένα μηχάνημα αντλεί αίμα από το σώμα, το φιλτράρει και το επιστρέφει πάλι πίσω. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συνήθως 3 φορές την εβδομάδα.

  • Περιτοναϊκή κάθαρση - Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια διαδικασία που οι άνθρωποι κάνουν στο σπίτι κάθε μέρα. Περιλαμβάνει τη διοχέτευση ενός ειδικού υγρού μέσω ενός σωλήνα στην κοιλιά. Αυτό το υγρό συλλέγει τα απόβλητα και την περίσσεια αλατιού και νερού από το αίμα. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιημένο (ακάθαρτο) υγρό αποστραγγίζεται από την κοιλιά.

  • Μεταμόσχευση νεφρού - Η μεταμόσχευση νεφρού είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο γιατρός τοποθετεί ένα υγιές νεφρό σε ένα άτομο του οποίου τα νεφρά είναι άρρωστα.
Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης