Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Υπερκαλιαιμία

Υπερκαλιαιμία

Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Αιμοκάθαρση
Αιμοκάθαρση
Συμπτώματα και Σημεία
Συμπτώματα και Σημεία

Η υπερκαλιαιμία είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα, που οδηγεί σε πιθανές επιπλοκές όπως μυϊκή αδυναμία, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Τι είναι η υπερκαλιαιμία;

Η υπερκαλιαιμία είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα σας. Το κάλιο είναι μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Στα άτομα με υπερκαλιαιμία, το σώμα συγκρατεί υπερβολική ποσότητα καλίου. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν υπερκαλιαιμία αν τα νεφρά τους δεν λειτουργούν καλά ή αν παίρνουν ορισμένα φάρμακα.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπερκαλιαιμία. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή των καρδιακών προβλημάτων:

  • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αποκαλούμενοι "αναστολείς ΜΕΑ"), όπως η εναλαπρίλη, η καπτοπρίλη και η λισινοπρίλη.

  • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (αποκαλούμενοι "ARBs"), όπως η ιρβεσαρτάνη και η βαλσαρτάνη.

  • Αλισκιρένη, ισχυρός και άμεσος αναστολέας της ανθρώπινης ρενίνης.

  • Ανταγωνιστές αλδοστερόνης, όπως η σπιρονολακτόνη.

  • Ορισμένοι βήτα αναστολείς, όπως η προπανολόλη ή η λαβεταλόλη.

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ). Τα ΜΣΑΦ είναι μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων που περιλαμβάνει την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη.

  • Διγοξίνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας;

Το κύριο σύμπτωμα της υπερκαλιαιμίας είναι ένα αίσθημα αδυναμίας στους μύες. Η αδυναμία ξεκινά συνήθως από τα πόδια και στη συνέχεια εξαπλώνεται στη μέση του σώματος και στα χέρια. Η υπερκαλιαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ αργούς ή πολύ γρήγορους χτύπους της καρδιάς.

Υπάρχει εξέταση για την υπερκαλιαιμία;

Ναι. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι έχετε υπερκαλιαιμία, θα κάνει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει το επίπεδο του καλίου στο αίμα σας. Μπορεί επίσης να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Το ΗΚΓ είναι μια εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερκαλιαιμία;

Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί αντιμετωπίζουν την υπερκαλιαιμία συνιστώντας αλλαγή στη διατροφή σας ή φάρμακα.

Για να αντιμετωπίσετε την υπερκαλιαιμία σας, θα πρέπει να τρώτε μια διατροφή που περιέχει πολύ λίγο κάλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και λιγότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο (ειδικό σε θέματα διατροφής) που μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Εάν η υπερκαλιαιμία σας προκλήθηκε από κάποιο από τα φάρμακά σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αποφασίσει να μειώσει τη δόση του φαρμάκου ή να σας αλλάξει σε ένα φάρμακο που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει υπερκαλιαιμία.

Εάν έχετε σοβαρή υπερκαλιαιμία, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία με φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων του καλίου σας ή αιμοκάθαρση.

Μπορεί να προληφθεί η υπερκαλιαιμία;

Εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε υπερκαλιαιμία, τρώγοντας μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης