Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Αρτηριακή υπέρταση

Αρτηριακή υπέρταση

Αρτηριακή Υπέρταση
Αρτηριακή Υπέρταση
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος

Ο σιωπηλός δολοφόνος: Πώς η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να περάσει απαρατήρητη και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συσκευή μέτρησης τη αρτηριακής πίεσης στον βραχίονα

Τι σημαίνει αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι όταν η δύναμη του αίματος που προσκρούει στα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι σταθερά πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας και να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Όταν έχετε αρτηριακή υπέρταση, η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά από ό,τι θα έπρεπε για να αντλήσει αίμα μέσα στο σώμα σας. Η υπέτασημπορεί επίσης να προκαλέσει τη μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεφρά, τα μάτια και τον εγκέφαλό σας και μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αυτά τα όργανα με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης και γνωστική εξασθένιση.

Τα καλά νέα είναι ότι η αρτηριακή υπέρταση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Εάν ανησυχείτε για την υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να μιλήσετε με τον Γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να τη μετρήσει και να σας συστήσει την καλύτερη δράση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αρτηριακή υπέρταση συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα, γι' αυτό και συχνά αποκαλείται "σιωπηλός δολοφόνος". Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην το γνωρίζετε καν. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να την ελέγξει ένας Γιατρός ή εσείς ο ίδιος.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλοι
  • Ζάλη
  • Δύσπνοια
  • Θολή όραση
  • Πόνος στο στήθος
  • Κόπωση
  • Αιμορραγία από τη μύτη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλες παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, οπότε η εμφάνισή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, ειδικά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή κάνετε καθιστική ζωή.

Ο Γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οικιακό πιεσόμετρο για να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι σταθερά υψηλή, ο Γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείρισή της και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τι προκαλεί την αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Γενετική: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κληρονομική και να εμφανίζεται σε οικογένειες.

  • Ηλικία: Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται καθώς οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και λιγότερο ελαστικές.

  • Τον τρόπο ζωής: Οι ανθυγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  • Άλλες συνθήκες υγείας: Ορισμένες παθήσεις όπως η άπνοια ύπνου, η νεφρική νόσος και τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιακής νόσου.

  • Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι;

  • Κάνετε καθιστική ζωή.

  • Τρώτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος ή ζάχαρη.

  • Καπνίζετε ή εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα.

  • Έχετε κάποια πάθηση που επηρεάζει τα νεφρά ή τον θυρεοειδή σας.

  • Είστε έγκυος.


Μιλήστε με τον Γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου σας και να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει να προλάβετε ή να διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να θεραπευτεί η υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια χρόνια πάθηση που συνήθως δεν θεραπεύεται, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής και/ή φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι μερικές φορές απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ένα ασφαλές επίπεδο. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η συνεργασία με τον Γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες σας είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή σας, στις συνήθειες άσκησης και σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Αν και η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση, η διαχείρισή της μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφροπάθεια. Με την κατάλληλη διαχείριση, πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον Γιατρό σας για να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και να προσαρμόζετε το θεραπευτικό σας πρόγραμμα, ώστε να διασφαλίζετε ότι η αρτηριακή σας πίεση παραμένει εντός ενός υγιούς εύρους.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνω;

Υπάρχουν διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή άλλες αερόβιες δραστηριότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

  • Διατήρηση υγιούς βάρους: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η απώλεια βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

  • Μείωση της πρόσληψης αλατιού: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά για να αρωματίσετε τα τρόφιμα αντί για αλάτι και περιορίζοντας το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

  • Διαχείριση του στρες: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η εξεύρεση υγιεινών τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση και να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τον Γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Υπάρχουν φάρμακα και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Ναι, διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο Γιατρός σας θα καθορίσει ποιο φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων είναι κατάλληλος για εσάς με βάση το επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης, την ηλικία, τη γενική σας υγεία και άλλους παράγοντες.

Ορισμένα από τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

  • Διουρητικά: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια νερού και αλατιού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

  • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARB): Αυτά τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας τη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται αγγειοτενσίνη ΙΙ, η οποία μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Οι ARBs χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την ποσότητα ασβεστίου που εισέρχεται στην καρδιά και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

  • Βήτα-αναστολείς: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση του φόρτου εργασίας της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αναστέλλοντας τις επιδράσεις της ορμόνης αδρεναλίνης.

  • Αναστολείς της ρενίνης: Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τη δράση της ρενίνης, ενός ενζύμου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Οι πιθανές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο και το άτομο. Ορισμένες κοινές παρενέργειες των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και βήχα. Η στενή συνεργασία με τον Γιατρό για την παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης και τυχόν παρενεργειών που μπορεί να εμφανίσετε είναι απαραίτητη. Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες ή έχετε ανησυχίες σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή σας, μιλήστε αμέσως με τον Γιατρό σας.

Ποια πρέπει να είναι η πίεση-στόχος;

Η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενική σας υγεία και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται στους ενήλικες να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, ο Γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συχνότερο έλεγχο εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Γενικά, μια μέτρηση αρτηριακής πίεσης μικρότερη από 120/80 mm Hg θεωρείται φυσιολογική. Εάν έχετε διαγνωστεί με αρτηριακή υπέρταση, ο Γιατρό σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει μια αρτηριακή πίεση-στόχο με βάση τις ανάγκες σας. Γενικά, μια μέτρηση αρτηριακής πίεσης μικρότερη από 140/90 mm Hg θεωρείται υγιής στόχος για τα περισσότερα άτομα με αρτηριακή υπέρταση. Ωστόσο, η αρτηριακή πίεση-στόχος μπορεί να είναι χαμηλότερη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου. Είναι σημαντικό να συνεργάζεστε στενά με τον Γιατρό σας για να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και να προσαρμόζετε το θεραπευτικό σας πρόγραμμα ώστε να διασφαλίζετε ότι η αρτηριακή σας πίεση παραμένει εντός ενός υγιούς εύρους.

Μπορεί η υπέρταση να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας;

Ναι, η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικές παθήσεις και απώλεια όρασης. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά υψηλή, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά και πιο επιρρεπή σε αποφράξεις. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, οδηγώντας σε νεφρική νόσο ή ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, οδηγώντας σε προβλήματα όρασης ή ακόμη και τύφλωση.

Ευτυχώς, η θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και η διατήρησή της σε ένα υγιές εύρος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών και άλλων προβλημάτων υγείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και την τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η στενή συνεργασία με τον Γιατρό σας για τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν;

Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αρτηριακή υπέρταση, ορισμένες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεραπείες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις συμβατικές θεραπείες και όχι αντί αυτών.

Ορισμένες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

  • Τεχνικές χαλάρωσης: Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Βελονισμός: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Συμπληρώματα διατροφής: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, μπορεί να έχουν μέτρια επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η συζήτηση με τον Γιατρό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και μπορεί να μην είναι ασφαλή για όλους.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτές οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των συμβατικών θεραπειών. Συζητήστε τις με τον Γιατρό σας εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης