Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Αρτηριακή Υπέρταση
Αρτηριακή Υπέρταση

Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι είναι σαν να έχετε ένα παράθυρο στην καρδιαγγειακή σας υγεία. Σας επιτρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο της υγείας σας και να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να αποτρέψετε προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Νεφροπαθής κατα την διάρκεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Πώς μετράται η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση μετράται συνήθως με μια συσκευή που περνά γύρω από το μπράτσο σας. Αυτό ονομάζεται "περιχειρίδα". Αυτό γίνεται συχνά στο γραφείο του γιατρού. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση και μόνοι τους, στο σπίτι.

Η αρτηριακή πίεση εξηγείται με 2 αριθμούς. Για παράδειγμα, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να είναι "140 και 90". Ο πρώτος (πάνω) αριθμός είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας συστέλλεται. Ο δεύτερος (κάτω) αριθμός είναι η πίεση στο εσωτερικό των αρτηριών σας όταν η καρδιά σας είναι χαλαρή.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή, κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα. Μπορεί όμως να είναι σοβαρή.

Τι είναι το οικιακό πιεσόμετρο;

Το οικιακό πιεσόμετρο είναι μια συσκευή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε μόνοι σας την αρτηριακή σας πίεση. Διαθέτει μια περιχειρίδα που περνάει γύρω από το μπράτσο σας. Ορισμένες συσκευές έχουν αντ' αυτού περιχειρίδα που περνάει γύρω από τον καρπό σας. Αλλά οι γιατροί δεν είναι σίγουροι αν αυτές λειτουργούν το ίδιο καλά. Ο μετρητής διαθέτει επίσης μια μικρή οθόνη ή καντράν που δείχνει τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης.

Υπάρχουν επίσης ειδικοί καταγραφείς που μπορείτε να φορέσετε για μια ή δύο ημέρες. Αυτές είναι διαφορετικές συσκευές (holter) επειδή ελέγχουν αυτόματα την αρτηριακή σας πίεση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ακόμη και όταν κοιμάστε. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια συσκευή, θα σας βοηθήσει να τη φορέσετε.

Γιατί πρέπει να ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση στο σπίτι;

Εάν ο γιατρός σας γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να θέλει να την ελέγξετε στο σπίτι. Υπάρχουν μερικοί λόγοι γι' αυτό. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να εξετάσει:

  • Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι στο σπίτι παρόμοια με εκείνη που μετράει στο ιατρείο του ο γιατρός σας

  • Πόσο καλά λειτουργούν τα φάρμακα για την αρτηριακή σας πίεση

  • Αλλαγές στην αρτηριακή σας πίεση, για παράδειγμα, αν ανεβαίνει και κατεβαίνει κατα την διάρκεια της ημέρας

Οι άνθρωποι που ελέγχουν μόνοι τους την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι συνήθως καταφέρνουν καλύτερα να τη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα.

Πώς μπορώ να επιλέξω ένα πιεσόμετρο για το σπίτι;

Όταν επιλέγετε ένα οικιακό πιεσόμετρο, πιθανόν να θέλετε να σκεφτείτε τα εξής:

  • Κόστος - Ορισμένες συσκευές κοστίζουν περισσότερο από άλλες, αλλά σημαντικό είναι η ποιότητα της συσκευής και η αξιοπιστία της.

  • Μέγεθος - Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η περιχειρίδα εφαρμόζει άνετα στο χέρι σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

  • Πόσο εύκολη είναι η χρήση - Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε πώς να χρησιμοποιείτε τη συσκευή. Πρέπει επίσης να μπορείτε να διαβάζετε τους αριθμούς στην οθόνη.

Δεν χρειάζεστε ιατρική συνταγή για να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο για το σπίτι. Μπορείτε να τα αγοράσετε στα περισσότερα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή συσκευή για εσάς. Θα πρέπει επίσης να ελέγχει τη συσκευή σας περίπου μία φορά κάθε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά.

Πώς μπορώ να ελέγξω την αρτηριακή μου πίεση στο σπίτι;

Μόλις αποκτήσετε ένα πιεσόμετρο για το σπίτι, ο γιατρός σας θα πρέπει να το ελέγξει για να βεβαιωθεί ότι σας ταιριάζει και λειτουργεί σωστά.

Όταν έρθει η ώρα να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση:

  • Πηγαίνετε στο μπάνιο και αδειάστε πρώτα την ουροδόχο κύστη σας. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση, καθιστώντας τα αποτελέσματα ανακριβή.

  • Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας επίπεδα στο έδαφος.

  • Προσπαθήστε να αναπνέετε κανονικά και να παραμείνετε ήρεμοι.

  • Συνδέστε τη περιχειρίδα στο χέρι σας. Τοποθετήστε τη απευθείας στο δέρμα σας, όχι πάνω από τα ρούχα σας. Η περιχειρίδα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή ώστε να μην γλιστράει προς τα κάτω, αλλά όχι δυσάρεστα σφιχτή.

  • Καθίστε και χαλαρώστε για περίπου 3 έως 5 λεπτά με τη περιχειρίδα.

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν τη συσκευή σας για να ξεκινήσετε τη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμπίεση της τρόμπας αέρα στο άκρο του σωλήνα για να φουσκώσει η περιχειρίδα (να γεμίσει με αέρα). Σε περισσότερες συσκευές, πατάτε ένα κουμπί για να φουσκώσετε τη περιχειρίδα. Όταν η περιχειρίδα γεμίζει με αέρα, αισθάνεστε σαν κάποιος να σφίγγει το χέρι σας, αλλά δεν πρέπει να πονάει. Στη συνέχεια, θα ξεφουσκώσετε σιγά-σιγά τη περιχειρίδα ανοίγοντας τη βαλβίδα της τρόμπας αέρα (θα αφήσετε τον αέρα να φύγει) ή θα ξεφουσκώσει μόνη της. Η οθόνη ή το καντράν θα δείξει τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης.

  • Μείνετε καθιστοί και χαλαρώστε για 1 λεπτό και, στη συνέχεια, μετρήστε ξανά την αρτηριακή σας πίεση.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση;

Εξαρτάται. Διαφορετικοί άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ο γιατρός σας θα σας πει πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και πότε. Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας πει να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση για τουλάχιστον μερικές ημέρες. Στη συνέχεια θα εξετάσει τους αριθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι φυσιολογικό η αρτηριακή σας πίεση να αλλάζει λίγο από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το αν καταναλώσατε πρόσφατα καφεΐνη, αν μόλις ασκηθήκατε ή αν αισθάνεστε αγχωμένοι. Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης για αρκετές ημέρες -ή και περισσότερο- θα δώσει στο γιατρό σας μια καλύτερη ιδέα για τον μέσο όρο των τιμών της αρτηριακής σας πίεσης.

Πώς πρέπει να καταγράφω την αρτηριακή μου πίεση;

Ορισμένα πιεσόμετρα καταγράφουν τους αριθμούς για εσάς ή θα τους στέλνουν στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Εάν το δικό σας πιεσόμετρο δεν το κάνει αυτό, θα πρέπει να τους καταγράψετε εσείς. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να παρακολουθείτε τους αριθμούς.

Τι γίνεται αν η αρτηριακή μου πίεση είναι υψηλή;

Ο γιατρός σας θα σας πει τι να κάνετε εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή όταν την ελέγξετε στο σπίτι. Εάν λάβετε έναν αριθμό που είναι υψηλότερος από το φυσιολογικό, μετρήστε την ξανά για να δείτε αν εξακολουθεί να είναι υψηλή. Εάν είναι πολύ υψηλή (πάνω από έναν ορισμένο αριθμό, τον οποίο ο γιατρός σας θα σας πει να προσέχετε), θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι μόνο λίγο υψηλή, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να συνεχίσετε να την ελέγχετε για λίγες ακόμη ημέρες ή εβδομάδες και στη συνέχεια να τηλεφωνήσετε εάν δεν μειωθεί ξανά. Τότε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης