Διατροφή φτωχή σε κάλιο
Η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της νεφρικής νόσου και την πρόληψη δυνητικά σοβαρών επιπλοκών.
![Λαχανικό (μπρόκολο) πλούσιο σε κάλιο](https://cdn.prod.website-files.com/63528619738b37173f901c29/636cfa673bfcc71e5eb5ff20_low-potassium-diet-min.jpg)
Τι είναι το κάλιο;
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Το σώμα χρειάζεται κάλιο για να λειτουργεί κανονικά. Κρατάει την καρδιά σε λειτουργία και βοηθάει τα νεύρα και τους μυς να λειτουργούν. Όμως οι άνθρωποι χρειάζονται μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα καλίου. Η υπερβολική ποσότητα ή η έλλειψη καλίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Η υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα ονομάζεται "υπερκαλιαιμία". Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καρδιακού ρυθμού και μυϊκή αδυναμία.
Ποιοι μπορεί να πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο;
Οι άνθρωποι συνήθως χρειάζεται να είναι σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο για τη θεραπεία ή την πρόληψη της υπερκαλιαιμίας. Οι πιο συχνές αιτίες υπερκαλιαιμίας είναι:
- Ορισμένα φάρμακα - Φάρμακα όπως αυτά για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιακά προβλήματα, μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο του καλίου στο σώμα.
- Νεφρική νόσος - Κανονικά, τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν την περίσσεια αλατιού και νερού μέσω της ούρησης ενώ διατηρούν το επίπεδο του καλίου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά ή σταματούν να λειτουργούν, δεν μπορούν να αποβάλλουν το κάλιο στα ούρα. Τότε, υπάρχει ο κίνδυνος της συσσώρευσης καλίου στο αίμα.
- Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία που ονομάζεται "αιμοκάθαρση" για νεφρική νόσο τελικού σταδίου πρέπει να ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε κάλιο. Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που αναλαμβάνει τη δουλειά των νεφρών.
Τι περιλαμβάνει η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο;
Σχεδόν όλα τα τρόφιμα έχουν κάλιο. Έτσι, το κλειδί είναι να:
- Να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα καλίου
- Να αποφεύγετε ή να τρώτε μόνο μικρές ποσότητες τροφίμων με υψηλά επίπεδα καλίου
Ο Νεφρολόγος σας πιθανότατα θα σας συστήσει να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο (ειδικό σε θέματα διατροφής) για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τα γεύματά σας. Αυτός θα σας πει πόση ποσότητα καλίου πρέπει να τρώτε κάθε μέρα και ποιές τροφές να αποφεύγεται.
Ποιοι είναι άλλοι τρόποι για να μειώσετε το κάλιο;
Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για να μειώσετε το κάλιο:
- Στραγγίξτε τα υγρά από κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά ή κρέατα πριν τα φάτε.
- Εάν τρώτε τρόφιμα που έχουν πολύ κάλιο, τρώτε μόνο μικρές μερίδες.
- Μειώστε την ποσότητα καλίου στα λαχανικά που τρώτε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τόσο για τα κατεψυγμένα όσο και για τα ωμά λαχανικά. Για να μειώσετε την ποσότητα του καλίου, μουλιάστε τα λαχανικά σε ζεστό ανάλατο νερό για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια, στραγγίστε το νερό και ξεπλύνετε τα λαχανικά με ζεστό νερό. Αν μαγειρέψετε τα λαχανικά, μαγειρέψτε τα σε ανάλατο νερό.
Διαβάστε τους όρους χρήσης