Back
Back
Γνώση
Blogs
/
Διαβήτης τύπου ΙΙ

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Αιμοκάθαρση
Αιμοκάθαρση

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας. Το σώμα χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά στον διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Μέτρηση της τιμής γλυκόζης σε σταγόνα αίματος απο το δάκτυλο του ασθενούς

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή που διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο.

Όλα τα κύτταρα του σώματός σας χρειάζονται ζάχαρη για να λειτουργούν κανονικά. Η ζάχαρη εισέρχεται στα κύτταρα με τη βοήθεια μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας, ένα όργανο στην κοιλιά. Εάν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή εάν το σώμα σας σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα. Αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους με διαβήτη.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1 - Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη ή παράγει πολύ λίγη ινσουλίνη.

  • Διαβήτης τύπου 2 - Στα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2, το σώμα σταματά να ανταποκρίνεται κανονικά στην ινσουλίνη. Στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Αλλά και οι άνθρωποι που δεν είναι υπέρβαροι μπορούν να πάθουν διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ανάγκη για συχνή ούρηση

  • Έντονη δίψα

  • Θολή όραση

Μπορεί ο διαβήτης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας;

Ναι. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να μην σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, όπως:

  • Καρδιακές προσβολές

  • Εγκεφαλικά επεισόδια

  • Προβλήματα όρασης (ή ακόμη και τύφλωση)

  • Πόνος ή απώλεια αίσθησης στα χέρια και τα πόδια

  • Ανάγκη αφαίρεσης (ακρωτηριασμού) δακτύλων, ποδιών ή άλλων τμημάτων του σώματος

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω διαβήτη τύπου 2;

Για να διαπιστώσετε αν έχετε διαβήτη τύπου 2, ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει μια εξέταση αίματος. Υπάρχουν 2 εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Και οι δύο περιλαμβάνουν τη μέτρηση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα σας, που ονομάζεται "σάκχαρο αίματος" ή "γλυκόζη αίματος":

  • Η μία από τις εξετάσεις μετράει το σάκχαρό σας στο αίμα τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα αίματος. Αυτή η εξέταση γίνεται το πρωί. Δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα άλλο εκτός από νερό για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την εξέταση.

  • Η άλλη εξέταση δείχνει ποιος ήταν ο μέσος όρος του σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες. Αυτή η εξέταση αίματος ονομάζεται "αιμοσφαιρίνη A1C" ή απλώς "γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη". Μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και αν έχετε φάει πρόσφατα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης τύπου 2;

Οι στόχοι της θεραπείας είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας και η μείωση του κινδύνου μελλοντικών προβλημάτων που μπορεί να συμβούν σε άτομα με διαβήτη. Σημαντικό μέρος της διαχείρισης του διαβήτη είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η άφθονη σωματική δραστηριότητα.

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν χάπια που βοηθούν τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη ή που βοηθούν την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της. Άλλοι χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.

Ανάλογα με τα φάρμακα που παίρνετε, μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα σας στο σπίτι. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό όλοι όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο γιατρός σας θα σας πει αν πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας, καθώς και πότε και πώς να το κάνετε αυτό.

Μερικές φορές, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται επίσης φάρμακα για να μειώσουν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος. Για παράδειγμα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι επίσης σημαντικό να κάνουν ορισμένα εμβόλια, όπως τα εμβόλια για την προστασία από τη γρίπη και τη νόσο COVID-19.

Μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης τύπου 2;

Ναι. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε διαβήτη τύπου 2, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε υγιεινά και να έχετε άφθονη σωματική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι. Αλλά η σωστή διατροφή και η ενεργητικότητα είναι επίσης καλές για τη συνολική σας υγεία. Ακόμη και η ήπια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, έχει οφέλη.

Εάν καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

"Ο διαβήτης τύπου ΙΙ δεν είναι ασθένεια του σώματος- είναι ασθένεια του τρόπου ζωής".

Αποποίηση ευθύνης
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται μόνο για γενική εκπαιδευτική χρήση. Μπορεί να μην ισχύουν για εσάς και τις προσωπικές σας ιατρικές ανάγκες. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί για επίσκεψη ή τηλεσυμβουλευτική του γιατρού σας ή του επαγγελματία υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.

Διαβάστε τους όρους χρήσης